Als Muziekgieterij, en daarmee ook als Bruis, zijn we aangesloten bij de Green Leisure Group. Deze is gericht op het verduurzamen van onder meer de cultuursector. Daarbovenop worden wij jaarlijks door de Milieubarometer gecontroleerd op ons reilen en zeilen waar het duurzaamheid betreft.
Afval en circulair gebruik
Het afval wordt al tijden gescheiden. Daarbij wordt het gebruik van single-use plastics zoveel mogelijk teruggedrongen. Het is echter een blijvende uitdaging voor ons als organisatie om dit te stroomlijnen en onszelf te blijven verbeteren op dit vlak.
Inrichting en decor
Muziekgieterij is circulair in het gebruik van materialen voor de inrichting van het gebouw. Zo zie je in de grote en kleine zaal op het podium een gymzaalvloer die hergebruikt is, maar ook op andere plekken in het gebouw kom je elementen hiervan tegen. Daarnaast is in de grote zaal de muur achter het hoofdpodium geheel opgebouwd uit stenen die zijn overgebleven van de sloop van het hotel dat eerder op deze plek stond. Tot slot zijn de barren ook opgebouwd uit materialen die eerder een andere functie hadden, zoals de deuren van een treinstel.
De decoraties, zoals tijdens Bruis, worden ook veelal opgebouwd uit hergebruikte materialen. Dit geeft het festival een geheel eigen karakter en uitstraling. Daarmee slaan we spreekwoordelijk twee vliegen in één klap.
Hardcups
Iedereen kent de beelden wel van plastic drijvend in de oceanen en de zeeën van plastic op een dansvloer na een evenement. Na een succesvol experiment op ons festival Bruis, zijn we ook in Muziekgieterij gebruik gaan maken van hardcups. Herbruikbare, plastic bekers die praktisch onverwoestbaar zijn en niet onderdoen voor glas.
Eten en drinken
We doen zoveel mogelijk zaken met leveranciers die zich, net als wij, inzetten voor een beter milieu, zonder kwaliteit uit het oog te verliezen. Hierdoor kunnen we in de keten al toezien op een goede aanvoer. Denk aan leveranciers als frisdrankproducent Charitea en koffiebranderij Blanche Dael.
In onze keuken en bij onze food & drinks-partners wordt er altijd rekening mee gehouden om op een duurzame manier te werk te gaan. Onder meer door op een verantwoorde manier ingrediënten te selecteren en menu’s samen te stellen die duurzaam zijn. We zoeken hier een balans in vegetarische en veganistische gerechten en de ‘traditionelere’ keuken, waar wél dierlijke producten voor gebruikt worden. Daarbij kijken we ook naar de vraag van zowel artiest als bezoeker, zodat er slim ingekocht kan worden en er zo min mogelijk verspild wordt. Een van de bonus-effecten daarvan is dat de bezoeker ‘hetzelfde eet als de artiest on stage’. Veel dichterbij kun je als bezoeker niet komen!